ДО КАДА ДЕЦУ ТРЕБА ВОЗИТИ СУПРОТНО СМЕРУ ВОЖЊЕ

IZBOR IZ ŠTAMPE SVET VESTI

Возите децу у седиштима постављеним супротно смеру вожње што је дуже могуће, нова је смерница коју је издала Америчка педијатријска академија.

“Новорођенчад и мала деца би требало да се возе супротно смеру вожње што је дуже могуће, све док деца не досегну највећу тежину или висину коју допушта произвођач ауто-седишта”, стоји у саопштењу.

Ранији савет родитељима био је да децу возе обрнуто смеру вожње до друге године живота, али водећи аутор нових смерница Бенџамин Хофман истиче како су седишта у аутомобилима произведена тако да допуштају такву вожњу све док деца не буду имала 18 килограма и више.

“То значи да се већина деце може возити супротно смеру вожње до другог рођендана. То је најсигурнији начин вожње за децу и најбоље је оставити их тако што је дуже могуће”, додаје др Хофман.

Америчка педијатријска академија напомиње да децу, када досегну горњу границу тежине или висине, и даље треба возити у ауто-седишту прилагођеном њиховом узрасту и то све док не нарасту до 145 центиметара што је између 8. и 12. године живота.

Након тога деца не треба да користе седишта, али увек морају да буду везана сигурносним појасом.

“Сва деца млађа од 13 година на задњим седиштима морају да буду причвршћена сигурносним појасом за оптималну заштиту”, каже др Хофман.

Коришћење ауто-седишта смањује ризик од смрти и повреда за више од 70 одсто, упозорава др Хофман, и саветује родитељима да их користе кад год превозе дете.

аутор: Index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *