ДЕВЕТ МЕСЕЦИ РОК ДА СЕ РЕГИСТРУЈУ СВИ ПРИПЕЈД КОРИСНИЦИ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Сви припејд корисници имаће девет месеци да се региструју од дана ступања на снагу новог закона о телекомуникацијама који ће, према најавама, ускоро бити усвојен.

Надлежни кажу да ће оператери одмах моћи да почну да региструју нове кориснике, док је за власнике који већ користе припејд СИМ картице остављен дужи рок. Прикупљање података, како се наводи, неопходно је да би се спречиле злоупотребе, али и омогућило законито пресретање и задржавање података.

Оператери ће бити одговорни да обезбеде заштиту података својих корисника који ће бити регистровани у складу са правилником који ће тек бити донет, пише Политика. Они ће о процедури бити благовремено обавештени преко медија.

Нови прописи ће бити усклађени са Законом о заштити потрошача и Законом о облигационим односима и европском регулативом из 2009. године. Доносе доста новина у сектору заштите корисника.

Једна од њих је то што ће оператери морати кориснике да обавештавају о прекомерним рачунима, односно кад њихова потрошња достигне вредност двоструке потрошње у односу на претходни период.

Оператери ће бити дужни и да својим корисницима обезбеде могућност родитељске контроле – односно да деци забране одређене бројеве телефона, да их ограниче на одређене бројеве телефона или да им ограниче потрошњу на одређени износ.

Аутор: Политика

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *