ГОШЋА ЕМИСИЈЕ “РЕЧИ, БОЈЕ И ЗВУЦИ” БИЛА ЈЕ БРАНКА ВЕЈИН

APATIN KULTURA VESTI

На Радио Дунаву, у емисији “Речи, боје и звуци” гостовала је Бранка Вејин, директор Народне библиотеке “Миодраг Борисављевић” из Апатина.

-Библиотека у Апатину је основана 1949. године са фондом од 3.000 јединица библиотечке грађе, а данас постоји преко 100.000 јединица. Сурепову награду, највећу награду у библиотекарству, добила је Савка Медић, тадашњи директор библиотеке, а сама библиотека је истоимену награду добила 1979. године. Име “Миодраг Борисављевић” библиотека је добила 2013. године по значајном писцу који је најбоља дела срварао на Лавачу – објаснила је Бранка Вејин.

Наша гошћа је поменула и књижевне и глумачке већери којима је популарисана књига и популарисано само читање.

-Гостовали су академици: Бранко Ћопић, Стеван Раичковић, Владета Јеротић, Ђуро Шушњић, Светозар Кољевић и Светлана Велмар Јанкович. Књижевне вечери су имали: Мика Антић, Душко Трифуновић, Јован Зивлак и Перо Зубац, песници као и прозни писци Раша Попов, Антоније Исаковић, Вида Огњеновић, амедју њима И добитницио НИНОВЕ награде: Владимир Пиштало, Ивана Димић, Милисав Савић И Горан Петровић. Угостили смо и глумце Мају Димитријевић и Ружицу Сокић као и хорове “Јосиф Маринковић” из Зрењанина и “Јуветус Кантат” из Сомбора. Своје вечери имали су и новинари Живадин Митровић, Мирјана Бобић Мојсиловић и Вања Булић, рекла нам је, не без поноса Бранка Вејин.

Она нам је рекла да у у Народној библиотеци “Миодраг Борисављевиић” одржана и бројна предавања у сарадњи са разнимк удружењима.

аутор: Душан Радивојевић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *