БУДУЋИ АПАТИНСКИ МУЗЕЈ БИЋЕ РИЗНИЦА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМА

APATIN KULTURA VESTI

Апатин би ускоро требало да добије музеј на месту где се данас налази кућа Турског. Последњих 10ак година капија је била закључана и нико није могао да приступи овом објекту који је препуштен зубу времена и тако годинама и деценијама пропадао. Након идеје да би у овом објекту који сам по себи има велику историјску важност могао да буде направљен музеј кренуло се у прављење идејних пројеката и конкурса како би се већина новца за радове на уређењу објекта слила из покрајинских, државних и европских фондова. Претходних дана је урађено чишћење дворишта и кућа како би се могло сагледати стање у коме се објекат налази и како би грађевински инжењери дали тачне процене везане за радове које треба предузети.

-Планови су велики и смишљени пре све у сврху развоја туризма у општини Апатин. Уређењем оваквог објекта ми добијамо простор у коме туриста може да проведе сат-два времена, упозна се са историјом људи са овог подручја, заинтересује се за неке друге локације.- казала је заменица председника општине Апатин, Дубравка Кораћ.

Кораћева је додала да је стална поставка важна и због самих људи из општине Апатин, пре свега оних најмађи који ће на једном месту моћи да виде историју својих предака. Везано за упознавање младих људи са историјом Апатина претходне године је одржана акција “Апатин-мој град” у овиру које су средњошколци учили о Апатину и селима његове општине.

У музеју би требало да буде археолошка, односно историјска поставка која се односи на најранији период који је познат у историји Апатина и таква поставка би се налазила у првом делу куће које је сачињен од четири просторије.

-У свакој од наредних соба је осмишљено да се налази поставка једне нације која је живела или још живи на овом просторима. Ту ћемо пре све представити историју и културу тих народа, али и описати где, кад и како су дошли на подручје данашњег Апатина. Неки народи више не постоје на овим просторима, попут Јевреја, нечија историја није добро сачувана и ту највише мислим на досељавање након другог светског рата. Постоје писани трагови, али артифакти који су тада донешени се или налазе по неким приватним колекцијама или се налазе потпуно не обележени у музеју у Пригревици. Човек који је то вредно скупљао и сачувао их заиста добро, али ти предмети нису обележени и данас се не зна њихова историја, порекло, одакле су ту донешени, којим породицама су припадали и тако даље.- изјавила је Кораћева.

Идејним решењем је превиђено да садашње двориште буде на два нивоа где би се један ниво практично ископао јер је ту најједноставније да се конзервирају ствари које би биле изложене, а уједно би на том месту била направљена галерија и депо музеја. Постоје многа уметничка дела која се налазе у згради општине Апатин, школама, бањи Јунаковић и другим институцијама и сва она би требала да буду пренешена у музеј када он буде завршен. Горњи део дворишта би требао да послужи за излагање старих скулптура уређен пејзажном архиктектуром у смислу да би биле посањене неге старе биљне врсте које су некад биле карактеристичне за Апатин.

У доњем делу овог објекта се налази некадашња штала предвиђено је да ту буде интерактивни поростор у коме би се налазиле две или три радионице старих заната.

-Пре свега мислим на ткачку радионицу и вероватно радионицу која ће се односити на плетење прућа да би смо из те радионице имали сувенире које ће посетиоци моћи купити, а карактеристични су за Апатин. Задње двориште је веома интересантно због тог чардака који се простире целом површином дворишта и овде је предвиђено да се изгради позорница на отвореном на којој би се одвијале позоришне и филмске пројекције, па и неки мањи концерти. Идеја је да се сачува тај чардак и да се он претвори у галерију са које ће се овакви догађаји моћи посматрати.- рекла је за радио Дунав Дубравка Кораћ.

Леви део куће је предвиђен за радни део где је планирано да се пресели библиотека, једна просторија је намењена за продају карата и сувенира и једна просторија која би била намењена за кустоса односно музејско особље.

ФОНО Дубравка Кораћ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *