БОРИС МАШИЋ: У УДРУЖЕЊУ “АДАМ БЕРЕНЦ” РАДИМО ЈОШ ЧЕТИРИ ПРОЈЕКТА

APATIN KULTURA VESTI

У осамнаестој емисији из серијала “Речи, боје и звуци”, гост је био Борис Машић, председник Удружења “Адам Беренц” . Говорио је, пре свега о изложби коју је, недавно отворио у апатинској Галерији Меандер.

-Ова изложба фотографија говори о судбини Немаца после Другог светског рата, а изложба је настала као последица једног ширег пројекта на ком је радило три удружења: Удружење „Адам Беренц“ из Апатина, Завичајно удружење Апатинаца у Немачкој и Центар за ненасилну акцију из Београда – објаснио је Борис МашиЋ.

Током разговора поменут је и Јохан Лавунди, Апатинац некада запослен у апатинском Бродоградилишту, а данас значајан песник и преводилац у Немачкој.

-Лавундија познајем лично, а он у Немачкој преводи српске писце на немачки језик – рекао је Машић.

Наш гост је говорио о значају који има Апатини његова историја и култура, али и о томе шта тим поводом чини “Адам Беренц”.

-Тренутно радимо на четири нова пројекта, а то су: Каталогизација библиотеке и архивске грађе, Заштита различитих књига и стављање на списак нционалне баштине Србије, Каталогизација и евидентирање гробаља и, најзад, долазак гостију, подунавских Шваба бродом и то у великом броју. То ће се десити за годину дана, следећег октобра.- завшава Машић.

аутор: Душан Радивојевић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *