Najnovije vesti
Početna » VESTI » APATIN » АНТИЧКИ ПЕРИОД НА АПАТИНСКОМ ПОДРУЧЈУ
АНТИЧКИ ПЕРИОД НА АПАТИНСКОМ ПОДРУЧЈУ

АНТИЧКИ ПЕРИОД НА АПАТИНСКОМ ПОДРУЧЈУ

Антички период Бачке, а самим тим и апатинског подручја обележен је присуством Сармата, народа иранско-јужноруског порекла којег су чинила разна племена: Јазиги, Роксолани, Лимиганти, Аргараганти, итд. Масовна експанзија на подручје Бачке и Баната се одвија током 2. века наше ере, када прелазе реку Тису. Доласком у ове крајеве избијају на границе моћне Римске империје са којом су водили честе ратове, са промењивим успехом. И поред бројних ратних кампања против Сармата, предузиманих од стране Римљана, подручје данашње Бачке није никада освојено и није се нашло у границама римске државе.
Доласком на подручје данашње Бачке, Сармати напуштају номадску традицију и прихватају седелачки начин живота. Као и претходне цивилизације које су егзистирале на апатинском подручју, и Сармати формирају своја насеља на најповољнијим локацијама, тј. на речним обалама и узвишеним гредама, заштићеним од високе воде. На оваквим местима су, у периоду од првих рекогносцирања терена и мањих сондажних ископавања, почетком 20. века, па све до данашњих дана, констатована бројна сарматска насеља или њихове некрополе.

Приликом земљаних радова, вршених пре Другог светског рата, на локалитету “Петреш-Дарваш”, откривена је сарматска некропола, тј. три гроба са гробним инвентаром који се састојао од керамичких посуда, ножева и две ниске са перлицама (свака од преко 120 перли различитих боја-зелена, бела, жута, црвена и плава. Некропола, такође, сарматске провенијенције откривена је на “Великом пољу”, током изградње економских зграда (1968/9. године), и том приликом, поред људских костију, пронађена је једна цела и једна фрагментована наруквица. “Римски шанчеви” су пружили бројне артефакте римско-провинцијског порекла (бронзана спатула, фибуле, новац императора Трајана и Константина, бронзани украси, итд.), који указују на постојање сарматске некрополе.

На локалитету “Магарећи млин”, током заштитних ископавања (1986-1989), вршених од стране Покрајинског завода за заштиту културе из Новог Сада, под руководством мр Владимира Лековића, констатовано је, уз богат материјал из разних епоха, и једно сарматско насеље. Поред два укопана стамбена објекта правоугаоне основе, откривено је и пет силоса за чување жита, такође, укопаних у земљу, као и разноврстан керамички материал.

Керамички материјал констатован на овим локалитетима састоји се од посуђа грубе фактуре, сивоплавог посуђа фине фактуре (рађеног на грнчарском витлу, декорисаног техником глачања), као и од римско-провинцијског посуђа импортованог из насеља формираних у граничним областима Римске империје (супротна страна Дунава).

Аутор-Томислав Шимуновић

Autor: Čedomir Milojević

Postavi komentar

Your email address will not be published.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top