АНКЕТА: ШТА АПАТИНЦИ ЧИНЕ И ПРЕДЛАЖУ ЗА ЧИСТИЈИ И ЗДРАВИЈИ АПАТИН?

APATIN DRUŠTVO VESTI

У анкети поводом пројекта који за циљ има подизање свести становника општине о важности здраве животне средине, грађани су одговарали на питања да ли препознају основне глобалне еколошке проблеме, и шта су, по њима, највећи у нашем граду и околини? На који начин чувају своју околину, и шта би урадили да се покрене решавање тих проблема?

Станка Јајић

– Прво што чиним за очување наше средине је да чистим улицу испред моје куће, али и код комшија са леве и десне стране од мене. То је зато што моја вишња прави неред и код њих.

Код нас у граду проблем је пијаца. Радили су нешто и оставили неки бетон да стоји већ годину дана, на милост и немилост пролазника. Да ли то може да се реши? То не спада у домен умешности, нити требају велике паре за његово укљањање.

Могу рећи да наша комунална служба скупља смеће, али проблем су грађани који га бацају. Решење видим у кажњавању сваког појединца, што би нас врло брзо научило понашању. Не постоје културне и некултурне нације, само већа или мања казна за прекршај. Касно је да неке људе преваспитавамо, али када лупиш неког по џепу, врло брзо се научимо. Као што је са најлон-врећицама. Два динара врећица, и да видите како народ не купује више. Због само два динара. А да ли би неко бацао папире ако би казна била 1000 или пет динара. Што значи, да ови наши млади полицајци када виде некога пре ће напунити буџет, него да праве сачекушу код КТЦ-а. Овде се паре могу часком скупити.

Гордана Ћопић, инжењер

Основни глобални проблеми, а при томе мислим на целокупну светску популацију, јесте неадекватно одлагање отпада, емисија штетних испарења хемијских и нафтних деривата у ваздух што доводи до пораста респираторних болести код људске популације, неадекватно коришћење природних ресурса, расипање хране и неравномерна распоређеност по континентима. Нажалост, и код нас у граду је идентична слика као на глобалном нивоу, дивље депоније уз путеве, одлагање смећа поред контејнера који би по мом мишљењу требало да су одређени по типу смећа: био, рециклирајући, стакло и стварно неупотребљиво смеће. Нема где да се одложи ни медицински отпад, осим што на кутијама лекова пише да их не треба бацати у воду и у остало смеће. Нисам приметила у апотекама посуде за одлагање нечега чему је истекао рок, а потенцијално је опасно. Списак је предугачак могућих промена.

Било је предлога да се храна која је при истеку рока трајања, ако је још употребљива донира за социјално угрожене, али нисам приметила да је то заживело код нас.

Што се очувања околине тиче, отпад одлажем тамо где је предвиђено, и приликом одласка у природу смеће купим и носим са собом, тек по повратку одлажем га у контејнере. Трудим се да храну не бацам и искористим је до краја. У највећем броју случајева трудим се да купујем храну домаћих произвођача, те подржим привреду. Кад год ми материјална ситуација дозвољава учествујем у акцијама где се прикупља новац за оболеле. Решење проблема је подизање свести код становништва о користима за становништво која је производ бриге за нашу околину. За оне који не поштују правила од свеобухватног значаја увести новчане казне као и друштвено користан рад, где ће увидети предности и мане загађења околине у било ком смислу: отпаци, хемија или одлагање животињског отпада (болесне и угинуле животиње) што доводи до ширења зараза како опасних по животињски свет тако и по људе.

Анђела Лугоња, ученица

По мени град није довољно чист. Људи бацају смеће по улицама и то стварно није лепо. Тако загађују околину. Ја мислим да се то треба побољшати.

Моји другари и ја, када идемо у продавницу, бацимо смеће у канту за отпатке. Можда има деце која не брину, али ми покупимо своје смеће и не бацамо около. У школи смо учили колико је важно заштитити животну околину и то радимо.

Мени је најружније ово што се дешава око контејнера, људи не бацају смеће у контејнер, него око њега.

Не знам зашто то раде, али то није лепо.

Никола Добријевић, професор

Солидно нам је стање, али увек може боље. Ако се потрудимо град би могао да буде чистији. Мислим да је решење у већем броју канти за отпатке.

Траба некако да се реши проблем дивљих депонија. Ми би требали да подигнемо ниво своје свести. Не можемо ми ту пуно да учинимо, имамо за то надлежне.

Личнио никада нисам однео смеће на неку од дивљих депонија, и ако тако будемо сви поступали, неће их ни бити.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *